Устата – Прозорец към вашето тяло

Зъболекар / Стоматолог Бургас
19 дек. 2018

Устата – Прозорец към вашето тяло

Устата – Прозорец към вашето тяло

Когато един пациент погледне своята уста много често не знае на какво да обърне внимание. Много често заболявания като рак, диабет или анемия биват първо откривани от зъболекар при най-обикновен контролен преглед.

Ето какво може да открие вашият зъболекар само при едно отваряне на вашата уста:

 1. Използвали сте конци за зъби едва преди да дойдете в кабинета. Не може просто така да заблудите лекуващия доктор, че редовно използвате конци за зъби. Много често пациентите нараняват венците си от престараване при употребата на конците едва часове преди уговорения преглед и се получава кървене, което е доказателство, че не сте изпълнявали този съвет за почистване на зъбите.
 2. Вие гризете вашите нокти. Следите от този неприятен навик се откриват по вашите зъби, а дори не е необходимо да ви погледнат ръцете. Наблюдават се малки пукнатини и отчупвания по вашите зъби. В следствие на това, зъбите ви стават неравни, а в някои случаи се появява болка в челюстите и дискомфорт.
 3. Имали сте навика да си смучете палеца на ръката. Ако този навик  е продължил до по-голяма възраст от 7-8 години, тогава това променя не само захапката на детето, но и подреждането на зъбите. Такъв проблем може да бъде решен чрез намесата на ортодонт, но това е в повечето случаи доста ‘‘скъпо удовослствие‘‘.
 4. Разпознава се бременност. При близо 40% от жените се появява гингивит по време на бременност. Това се причинява от повишения Прогестерон, който улеснява растежа на една бактерия, причиняваща гингивита.
 5. Нарушено хранене – следи, доказателства за наличие на булимия, както и ерозия и кариозни образования и неприятен дъх на киселина.
 6. Наличие на лош дъх – признак за това, че нещо не е съвсем както трябва. Лошият дъх може да ви алармира за това, че имате заболяване като диабет, проблем със стомаха или бъбреците.
 7. Инфекция на синусите. Оплакване или проблем със синусите могат често да бъде сбъркани с проблем със зъбите. Инфекцията на синусите и зъбната болка показват обща симптоматика – налягане, напрежение. Най-лесен начин да се уверите, че нямате проблем, свързан със зъбите, е да се наведете и да докоснете пръстите на краката си. Ако напрежението или болката се увеличат, тогава най-вероятно става въпрос за инфекция на синусите  и е по-добре първо да се обърнете към вашия личен лекар.
 8. Имате диабет – промяна в здравното състояние на венците като подуване, чувствителност и кървене, промяна в консистенцията на слюнката и увеличена податливост към развиване на кариес.
 9. Имате дефицит на витамини. В резултат на дефицит на витамини могат да възникнат различни промени в състоянието на устната кухина. Може да възникне – синдромът на горещия език, по-често появяващи се инфекции, затруднен оздравителен процес, както и лесно кървящи венци.
 10. Рак на устната кухина. Първите следи за този проблем са – неочаквано, лесно възникващо кървене в устата, язви, подувания, задебелявания на части от устните или езика или на венците, затруднено преглъщане. Препоръчително е пациентът да се обърне към орален хирург за консултация.
 11. Проблем с алкохола. Много често пациенти прекаляващи с алкохол страдат от пресъхване на устата. Понижава се отделянето на слюнка, слюнката неутрализира киселините причиняващи вреди и щети в устата и така възникват кариеси. Естествено външните следи като зачервени бузи и алкохолна миризма също не са за пренебрегване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

img

Време е да се усмихвате отново

КОНТАКТИ

РАБОТНО ВРЕМЕ

 • Понеделник 8:30 – 18:00
 • Вторник 8:30 – 18:00
 • Сряда 8:30 – 18:00
 • Четвъртък 8:30 – 18:00
 • Петък 8:30 – 18:00

ЗАПАЗИ ЧАС