Здравна Каса – Стоматологичен пакет услуги

11 февр. 2019

Здравна Каса – Стоматологичен пакет услуги

Какво включва Здравна каса?

Здравната каса в България не е много богата, но това е типично за всяка институция в страната. Все пак Касата се постарала да помисли за всички – за възрастнити и за нашите деца. Услугите при децата са малко по-разнообразни в сравнение с тези на възрастните пациенти. Това е нормално, защото Касата изхожда от това, че хората, навършили 18 години, имат възможност сами да финансират част от потребностите си. Трябва да знаете, че все пак няма пълно финансово покриване. В повечето случаи пациентите са длъжни да доплащат определена сума за зъболекарските услуги.

(въвеждащо изречение, разлика между деца и възрастни, услугите са за календарна година, имат и леко заплащане)

Кои услуги покрива Здравната каса при децата?

Здравната каса поема при деца до 18 година 5 манипулации в рамките на една календарна година. Те се регистрират в здравната книжка на всяко дете. Тези манипулации са – еднократен преглед в рамките календарната година само при един зъболекар. В случай, че родителите решат да заведат своето дете след прегледа при друг доктор и в книжката им прегледът вече е регистриран, тогава този колега е в правото си да изисква заплащане.

(кои услуги се включват, колко струват, кои услуги не се включват)

Как става отчитането на услугата при децата?

Останалите манипулации по лечението на временните и/или постоянните зъби включват – поставянето на пломби, изваждането на зъби и кореново лечение(вадене на нерв) в зависимост от това, от какво има нужда един пациент. Предимството на децата пред възрастните пациенти е в това, че при тях може да се проведе това кореново лечение.

Как става регистрирането на услугите при децата? трябва ли родителя да присъства? от каква възраст е правилно да се води детето на зъболекар?

Ако родителите не са доволни от зъболекаря на детето си?

Ако родителите на детето не са доволни от лекуващия зъболекар, който например е поставил някаква пломба и искат друг доктор да смени пломбата, тогава се налага ново заплащане на новото място. Двама зъболекари нямат право да лекуват един и същ зъб по здравната каса в рамките на една и съща календарна година.

може ли да се сменя зъболекаря? може ли да се слагат 2 пломби на 1 зъб в 1 година на дете по каса?

Какво покрива и не покрива здравната каса при възрастни хора?

Здравната каса поема при пациентите над 18 години само 4 манипулации пак в рамките на една календарна година. Тези манипулации са – еднократен преглед в рамките календарната година само при един зъболекар. В случай, че пациентът реши да потърси услугите на друг доктор, тогава новият преглед трябва да бъде заплатен. Останалите манипулации се ограничават само до поставяне на пломби и изваждане на зъби. Кореновото лечение(вадене на нерв) не се поема от здравната каса .

Какво се доплаща при посещение при зъболекаря при възрастни хора по Здравна каса?

И тук също важи – двама зъболекари нямат право да лекуват един и същ зъб по здравната каса в рамките на една и съща календарна година в случай, че някой пациент не е доволен от услугите на определен зъболекар. От съвсем скоро вече здравната каса покрива и изработването на протези(чейнета), но само и единствено при пациенти между 65-69 годишна възраст.

Те също трябва да бъдат регистрирани в здравната книжка на пациента.

Какво се заплаща? Какво не се заплаща? Цена при бяла и черна пломба?

За съжаление нашата здравна каса не разполага с много голям бюджет, не поема чак толкова много манипулации. Все пак този пакет не е лош като услуги. Това, което трябва да се знае е, че пациентите са длъжни да доплащат за извършените услуги. При лицата над 18 години се доплаща 1,2 лв. за преглед, за пломба и за изваждане на зъб се доплаща по 4 лв. Пломбата, която се покрива от здравната каса бива 2 вида – черна(амалгамена) и бяла(химио-композит). В случай, че един пациент иска по-качествена пломба, тогава заплащането може да бъде по-голямо, в зависимост от качеството на материалите с които разполага доктора. При децата може да се изисква единствено доплащане от 1,2 лв. само за преглед. За останалите манипулации един зъболекар може да изисква доплащане само при кореново лечение на постоянен зъб. При останалите манипулации не би трябвало, но всеки доктор сам си решава.

Мога ли да прехвърля неизползваното по Здравна каса за догодина?

 

Всеки пациент има право да сменя лекуващия зъболекар, не са длъжни да посещават само един доктор. Така например един зъболекар може да проведе профилактичен преглед без да извършва някаква манипулация. След време, в случай, че има някакъв проблем втори зъболекар може да извади зъб, а трети пък да постави пломба, ако естествено не се превишава лимита на услугите на здравната каса. Смяна на един колега е допустима, ако пациентът не е доволен от някоя услуга.

Имате още въпроси?

обърнете се към мен …. готов съм да помогна ….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

img

Време е да се усмихвате отново

КОНТАКТИ

РАБОТНО ВРЕМЕ

  • Понеделник 8:30 – 18:00
  • Вторник 8:30 – 18:00
  • Сряда 8:30 – 18:00
  • Четвъртък 8:30 – 18:00
  • Петък 8:30 – 18:00

ЗАПАЗИ ЧАС