Почистване на зъбен камък

Зъбен камък Бургас
01 юли 2020

Почистване на зъбен камък

Пациентите ми в Бургас често ме питат за почистване на зъбен камък. За мен, почистването на зъбния камък е изключително важен и не отстъпва на лекуването на кариеса. Въобще не трябва да бъде подценявано или пренебрегвано.
Отстраняването на зъбния камък ще ви гарантира здрава, красива и свежа усмивка. Ще доведе до повишаване на вашето самочувствие и ще ви накара да се усмихвате по-често и по-широко.
В тази статия ще ви запозная с най-често срещаните въпроси относно зъбния камък като – Какво представлява зъбният камък? Вреден ли е? Как се получава? Но нека да започнем от начало.

1. Какво е Зъбен Камък?

Зъбният камък представлява твърди отлагания по зъбните повърхности най-вече при долните предни зъби и при горните задни зъби. Той е по-голямо количество зъбна плака, която постепенно се наслагва и се втвърдява, натрупва се под венците и над тях по зъбните повърхности. Зъбният камък може да ви издаде колко често посещавате вашия зъболекар.

2. Вреден ли е?

Зъбният камък НЕ Е живото застрашаващ. Той е вреден, не е полезен за зъбите и венците. Предизвиква възпаление, кървене, подуване на венците, води и до отделяне на гной в устата. Предизвиква лош дъх, а от естетична гледна точка не е хубава гледка.

3. Как се получава?

Има много фактори и причини, поради които се получава зъбен камък. Най-често той се получава при пушачите и при голяма консумация на кафе и чай. Такива хора са много уязвими и при тях много лесно и бързо се натрупва зъбен камък.
Освен камъка, цигарите също така са причина и за образуване отделно на черни петна, отлагания, потъмнявания по зъбните повърхности.

Много често пациентите имат много плътен контакт между зъбите и това значително улеснява събирането и задържането на зъбна плака, която не може да се почисти добре и това води до образуване на зъбен камък.
Слюнката в устата има също и почистващ ефект и когато е по-гъста, тогава тя улеснява неговото появяване. Медицински заболявания като диабет водят до образуването на камък.

Генетичните фактори играят важна роля или казано по-просто, ако вашите родители не са имали хубави зъби, то има много голяма вероятност и при вас да има същите проблеми.
Не на последно място е и лошата орална хигиена, важно е пациентът колко често си ми зъбите и дали се старае.

4. Трябва ли да се почиства и колко често?

Да, препоръчително е да почиствате вашия зъбен камък. Моят съвет е да го правите поне веднъж в годината. Има пациенти, при които това се налага дори по два пъти. Всеки е индивидуален случай, при някои бързо се образува зъбен камък, при други – доста по-бавно. За съжаление веднъж образува ли се, то със сигурност това пак ще се случи.

5. Как се почиства зъбният камък?

Почистването се извършва с ултра-звук. Това е един уред, който работи с вода и под действието на вибрация се разбива зъбният камък. С него се прониква първо под венеца, да се почисти насъбралия се там зъбен камък, след това се преминава над венеца за почистване на насъбралия се там камък и после следва почистване на черните налепи по зъбите, ако такива са се образували.
След това се използва друг уред наречен Air-Flow. C него се ‘‘продухват‘‘ зъбите. В него има зъболекарска сода, която се впръсква с вода под налягане. Това е един вид пароструйка като целта е да се продухат малки парченца/песъчинки зъбен камък, останали между зъбите или под венците.
Процедурата завършва с полиране на зъбите с четка и паста, ефектът е почти като електрическа четка. Едно почистване може да отнеме около 30 минути, а може и до 45 минути. Всичко зависи от това колко зъбен камък има пациента. В някои случаи може да се получи силно кървене, когато има доста зъбен камък, а това пречи много на доброто почистване. По-голямото кървене ограничава добрата видимост и няма възможност да се почисти всичко както трябва. Това налага второ посещение на пациента, но това са наистина много редки случаи.

6. Дали боли?

В повечето случаи не боли, няма болка, но в някои по-редки случаи може да има малко чувствителност, а при някои пациенти може да има лек дискомфорт. Дискомфорт може да възникне при хора, които за първи път се подлагат на тази процедура. Най-често пациентите са споделяли, че изпитват някакво ‘‘странно усещане‘‘ при допир с ултра-звука. Лека чувствителност се получава в много редки случаи само между долните централни резци, но това е строго индивидуално.

Когато има много образуван камък дълбоко под венеца, за да бъде изчистен както трябва е необходимо да се навлезе под венеца, само в този случай може да заболи. За улеснение на пациента и улеснение на работата, тогава може да се постави упойка и няма да има никакво оплакване. Широка практика в Западна Европа е на пациентите да се постави веднага упойка преди началото на процедурата, въпреки че тя е излишна в много от случаите, това се прави с цел да се презастраховат и да може по-бързо и лесно да си свършат работата.

7. Покрива ли се тази услуга от здравната каса?

Националната здравната осигурителна каса в България НЕ покрива почистването на зъбния камък. Това е естетична процедура и всеки пациент е длъжен да заплати тази услуга като ценета може да варира при всеки зъболекар.

8. Вредно ли е почистването на камъка за самите зъби?

НЕ, почистването на зъбния камък НЕ Е вредно за вашите зъби. Тази процедура не води до нарушаване на зъбния емайл, няма как зъбите да бъдат засегнати по абсолютно никакъв начин. Тя има само положителни страни, полезна е. Това, което съм чувал от моите пациенти като коментари след такава процедура е, че те си чувстват зъбите ‘‘по-леки‘‘, има едно облекчение в устата, зъбите са гладки.

9. Може ли и вкъщи да се премахне зъбният камък?

Не, вкъщи не можете да проведете тази манипулация. Пациентите не разполагат с такава апаратура и не са наясно как точно да я извършат. Почистването става само в зъболекарски кабинет чрез уредите, които ви изброих.

Много често са ме питали дали може вкъщи да се използват сода за хляб, кокосово масло, бирена мая и др. Някой прочел в някой прашен том Народна Медицина или се е допитал до ‘‘съмнителните съвети на компетентни експерти‘‘ от някой интернет форум, че можело така. Да, ама НЕ. Моят съвет е да не рискувате със собственото си здраве. Потърсете помощта на докторите. Те знаят и могат най-добре. Нека професионалистите да си свършат работата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

img

Време е да се усмихвате отново

КОНТАКТИ

РАБОТНО ВРЕМЕ

  • Понеделник 8:30 – 18:00
  • Вторник 8:30 – 18:00
  • Сряда 8:30 – 18:00
  • Четвъртък 8:30 – 18:00
  • Петък 8:30 – 18:00

ЗАПАЗИ ЧАС