Кариесът – 11 истини и заблуди

Д-р Георгиев - Стоматолог/Зъболекар Бургас
30 сеп. 2020

Кариесът – 11 истини и заблуди

Кариесът е най-често срещаният проблем в света на съвременната стоматология. Среща се при деца и възрастни, при млади и стари с не добра устна хигиена или лоши хранителни навици.

 

Факт 1 – Зъбите не ме болят, значи нищо им няма. Заблуда!

Зъбите не ме болят, аз нямат болки, значи няма никакви проблеми. Много често възникването на кариес както и неговото развитие е свързано без наличието на болка. Но кариесът си е там, той няма да изчезне от само себе си. Той ще ‘‘дълбае‘‘ в посока към нерва на зъба. Болката е най-неприятният симптом и ви алармира, че нещо не е наред. Станало време за едно не толкова приятно посещение на зъболекарския кабинет. Стигне ли се до болка, то дори вече може да е твърде късно за вас и съществува голям риск нервът на зъба вече да е засегнат.

Поради тази причина профилактичните прегледи са изключително важни. Уверете се, че посещавате своя стоматолог поне два пъти годишно. Той може да идентифицира кариеса в много ранна фаза. Може да ви спести много време, свързани с лечението на определения зъб и не на последно място не е малко финансови средства.

 

Факт 2 – Ако случайно имам кариес, то със сигурност ще го видя. Заблуда!

Много хора смятат, че всеки кариес е видим с просто око. Понякога може и да успеете да го видите, но това обикновено означава, че кариесът е станал вече доста голям по размер и е нанесъл големи щети. Има много случаи, когато кариесът е скрит между зъбите или е под венците. Той може да бъде открит единствено чрез рентгенова снимка. Колкото е по-малък, толкова по-безболезнено и безсимптомно преминава. Болката, която свързваме с кариес, възниква, когато той вече сериозно се е разрастнал. Намира се в много голяма близост до нерва или вече го е увредил.

 

Факт 3 – Можете да се предпазите от кариес. Реалност!

Кариесът е възможно да бъде предотвратен. Сред най-ефективните мерки за предпазване от кариес са: редовното миене на зъби, в някои случаи дори употребата на електрическа четка, използването на конец за зъби, редовни профилактични стоматологични прегледи, прекратяване на тютюнопушенето, намаляване на консумацията на сладките и киселинни храни и напитки.

 

Факт 4 – Миенето на зъбите и използването на конец за зъби са напълно достатъчни, за да бъде предотвратена появата на кариес. Реалност!

Няма 100 % гаранция, че миенето на зъбите и почистването с конец ще предотвратят почвата на кариес. Това не убива бактериите, които са и истинският причинител на кариеси. Това няма да ви защити на 100 %, но чувствително ще намали вероятността за неговото образуване.

 

Факт 5 – Флуоридът е най-ефективното средство за борба с кариес. Реалност!

Една доста противоречива тема е това дали флуоридът помага или вреди на здравето ни и на нашите зъби. В действителност, някои изследвания твърдят, че флуоридът помага в борбата с кариесите. Той прави зъбите по-устойчиви на въздействието на бактериите и киселинните храни, но със сигурност той не е единственият отговор.

 

Факт 6 – Безалкохолните напитки без захар не предизвикват кариеси. Заблуда!

Преди време се твърдеше, че безалкохолните напитки с 0% съдържание на захар не вредят на зъбите. Тези напитки може да съдържат по-малко или никаква захар, но често имат високо съдържание на фосфорна, лимонена и винена киселина. И точно това е проблемът. Някои хора са наясно, че консумацията на подсладени напитки може да доведе до кариес. Като цяло много малко знаят, че ерозията, предизвикана от киселини, всъщност е най-големият причинител на кариесите.

 

Факт 7 – Хлябът и тестените изделия могат да причинят кариес. Реалност!

Хлябът и тестените изделия могат да причинят кариес. Реалност! Хлябът и тестените изделия като пица, спагети и макарони са направени от брашно. Брашното съдържа прости въглехидрати, които бързо се превръщат първо в захари и след това в киселини. Освен това, тези изброени храни много лесно залепват за зъбите, ако не се почистят добре. Това ще доведе до тяхното разграждане и ще причини поява на кариес.

 

Факт 8 – Нелекуваните кариеси водят до необходимост от кореново лечение(изваждане на нерв). Реалност!

Един навременно не лекуван кариес, особено, ако го подцените, ще доведе до много големи вреди за вас. Бактериите, които причиняват кариес се разпространяват в дълбочина в посока към нерва на зъба и в момента, в който го засегнат, това вече ще бъде прекалено късно за вас и нервът вече ще е загинал. При това положение пациентът трябва да избере дали да се лекува зъба или той да бъде изваден. Изборът между кореново лечение и изваждане на зъба е особено неприятен, така че направете всичко възможно проблемите да се открият във възможно най-ранен етап. Най-малкото това ще ви спести ценно време, пари и не на последно място болка.

 

Факт 9 – Ниското ниво на pH може да предизвика кариеси. Реалност!

Всъщност, ниското pH е основната причина за появата на кариеси. Или казано по друг начин, ако вие консумирате прекалено много киселинни храни и не поддържате добра устна хигиена, то тогава със сигурност сте застрашени от появата на кариеси.

 

Факт 10 – Прекалено плътният контакт между зъбите предизвиква кариеси. Реалност!

Прекалено плътният контакт между зъбите води до по-лесно задържане на храна и хранителни остатъци, които не могат да бъдат добре почистени от четка за зъби или от слюнката. Това води от своя страна до по-бързо и лесно образуване на кариеси, особено ако не бъдат открити на време.

 

Факт 11 – Кариесите на млечните зъби на децата няма нужда да се лекуват. Заблуда!

Млечните зъби на децата също са толкова застрашени от образуване на кариес както и зъбите на възрастните. Да, те ще се сменят с постоянни, но докато това се случи, може да мине доста време, а кариесът да се задълбочи и да доведе до големи проблеми. Болката няма да бъде по-малка или по-поносима. За да предпазите детските зъби, изключително важно е да не позволявате на децата да прекаляват със сладкото, редовно да си мият зъбите и от ранна възраст да започнете да ги водите на зъболекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

img

Време е да се усмихвате отново

КОНТАКТИ

РАБОТНО ВРЕМЕ

  • Понеделник 8:30 – 18:00
  • Вторник 8:30 – 18:00
  • Сряда 8:30 – 18:00
  • Четвъртък 8:30 – 18:00
  • Петък 8:30 – 18:00

ЗАПАЗИ ЧАС