Диета за вашите зъби

Зъболекар Стоматолог Бургас
18 юни 2015

Диета за вашите зъби

Всички сме чували, че има диета за нашето тяло. Но освен за тялото, трябва да се мисли и за зъбите. Понякога е необходима и диета за зъбите. Подбирането на храните и течностите във връзка със здравето на нашите зъби и венци не е за подценяване. Тяхната правилна консумация ще повлияе и върху образуването на кариеси.

1.Зъбите и Калции

Пиенето на мляко укрепва костите и зъбите. Още от ранно детство и по време на юношеските години, калцият играе изключително важна роля. Диета с калций ще предотврати възникването на кариес. Ако тя е с понижено количество калций, тогава тялото ще се снабди, ще се захрани с необходимото му количество, съдържащо се в костите и зъбите. Понижените стойности на калций в челюстните кости могат да доведат до разклащане на зъбите, което повишава риска от заболявания на венците. В хранителни продукти като – кисело и прясно мляко, сирене и кашкавал се открива калций, също така и в сьомгата, сардините и в някои плодове и зеленчуци

2.Зъбите и витамин С

Витамин С играе важна роля при борбата/справянето на тялото с различни инфекции. Множество изследвания са доказали, че неговата понижена употреба води до повишен риск от възникване на гингивит. Гингивитът е най-леката форма на пародонтозата и включва симптоми като зачервяване и възпаление на венците, подуване и лесно кървене в устната кухина. Консумацията на цитрусови плодове като портокали, грейпфрути, киви и мандарини ще ви снабди с необходимото ви количество витамин С.

3.Зъбите и водата

Пиенето на по-голямо количество вода може да бъде само във ваша полза. То помага за отмиванете, за изплакването на бактериите и на хранителните остатъци, които бактериите превръщат в зъбна плака.

4.Зъбите и чая

Въпреки че повишената консумация на чай води до оцветяване на зъбите, някои проучвания са показали наличие на съставки от черния чай, които могат да унищожат или да подтиснат растежът на бактерията, намираща се в зъбната плака, която причиняваща възникване на кариес.

5.Зъбите и зеленчуците/плодовете

Плодове и зеленчуци като ябълките, крушите и морковите изискват по-голямо сдъвкване, което от своя страна води до по-голямо слюноотделяне. В резултат на това се отмиват бактериите, причиняващи зъбна плака и се образува слюнка, неутрализираща тези бактерии.

Кои храни и напитки да се избягват:

По-лепкавите сладки и снаксове, които лесно се вклиняват между зъбите, както и по-голяма консумация на газирани напитки

Най-важното е редовно да се почистват зъбите с четка и паста и да се ползват конци за зъби и вода за уста, за изплакване. Препоръчително е и редовното посещаване на зъболекарски кабинет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

img

Време е да се усмихвате отново

КОНТАКТИ

РАБОТНО ВРЕМЕ

  • Понеделник 8:30 – 18:00
  • Вторник 8:30 – 18:00
  • Сряда 8:30 – 18:00
  • Четвъртък 8:30 – 18:00
  • Петък 8:30 – 18:00

ЗАПАЗИ ЧАС